Přes celý svět s VPN i lightning network

Students for Liberty CZ Bitcoin VPN

22. 9. 2024 | Ondřej Pšenička | 3 minuty čtení

Svět magických internetových peněz je pro většinu lidí ze západního světa spíše otázkou rostoucí ceny a spoření. Běžného Evropana by stálo značné úsilí a krapet představivosti, kdyby se měl vcítit do pozice lidí bez funkčního digitálního platebního systému.

Jistě, lidé jako Josef Tětek nebo Joe Nakamoto se pokouší tuto zkušenost zprostředkovat, avšak i tak většina mně podobných lidí bitcoinem platí, pokud vůbec, spíše z principu a ne nutnosti. Příběhy o místech, kde nejenom bitcoinem platit lze, ale je to dokonce lepší alternativa než klasický bankovní systém, jsou velmi vzdálené a neosobní.

O to silnější byl můj první styk s takovou realitou. V době psaní tohoto svědectví právě cestuji po východní Asii. „Koupím si Proton VPNku, jen tak pro jistotu,“ řekl jsem si nevědom toho, jaký kontakt s realitou mě čeká. Ještě nikdy by se mi nestalo, že bych si přál své peníze utratit a nebylo mi to dovoleno. Jak absurdní představa, že?

Člověk hned začne trochu více empaticky vnímat například lidi z Ukrajiny, co utekli a hodnota jejich hřiven se na Západě blíží jejich podkladové hodnotě. Peníze mám, tak proč by si je ode mě sakra někdo měl nechtít vzít?

Jednou, dvakrát, třikrát je odmítnuta jak má karta u české banky, tak i moje Revolutka. Co teď? Že mi tu neberou kartu jsem si zvykl, ale to řeší cash. Tím se ale za VPN služby platí věru špatně.

Nejspíše vás nepřekvapí, že mi přispěchal na pomoc starý dobrý Bitcoin. Cítím se až trapně, že jsem si možnosti platby přes lightning nevšiml dříve jako správný bitcoiner. Transakce přes lightning proběhla instantně. Jeden naskenovaný QR kód a bylo to. Žádné opisování údajů na kartě. Žádné potvrzování či vysvětlování. Žádné měnění limitů. Kam se hrabou bankovní služby, které si k tomu ještě nahodí kdejaký poplatek!

Jedinou vadou na kráse je fakt, že lightning zatím neumí hojně zajistit subscription platby. To mi ale nevadí, protože se těším, až za ten měsíc zas budu moci lightningem zaplatit.


Pomozte nám šířit svobodu

Podpořte Students for Liberty v naší činnosti. Díky soukromým příspěvkům můžeme nadále publikovat obsah, vydávat tištěné materiály a pořádat vzdělávací akce. Budeme taky velmi rádi, pokud nám pomůžete rozšířit obsah mezi další lidi.

Podpořte nás Sdílet na Facebooku

Sledujte nás!

Naši aktivitu můžete sledovat taky na sociálních sítích!


Tags:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *